Hoe moet je wijn inschenken?

Een goed glas wijn kan een bijzondere ervaring zijn. Maar hoe schenk je wijn nou eigenlijk op de juiste manier in? In deze blog lees je alles wat je moet weten om een perfecte wijnervaring te creëren. Van de keuze van de juiste wijn tot het inschenken en serveren.

De juiste wijn kiezen

Een goed begin is het halve werk. Als je een wijn wilt inschenken, is het belangrijk om de juiste wijn te kiezen. Er zijn veel verschillende soorten wijnen, van rood tot wit en van droog tot zoet. Daarnaast zijn er nog talloze variaties binnen deze categorieën.

Als je een wijn wilt kiezen, is het belangrijk om te kijken naar de gelegenheid en het gerecht dat je gaat serveren. Bij rood vlees past bijvoorbeeld een stevige rode wijn, terwijl bij vis eerder een frisse witte wijn past. Ook de smaak van de persoon die de wijn gaat drinken speelt een rol. Houdt hij of zij van zoete of droge wijnen? Zoek dan een wijn die hierbij past.

De fles openen

Als je de juiste wijn hebt gekozen, is het tijd om de fles te openen. Dit kan soms nog wel eens lastig zijn, vooral als je te maken hebt met een fles met een kurk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een fles te openen. De meest gebruikte manier is het gebruik van een kurkentrekker. Zorg ervoor dat je de kurk er voorzichtig uithaalt, zodat deze niet afbreekt.

Het inschenken van de wijn

Nu de fles open is, is het tijd om de wijn in te schenken. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk op de juiste manier? Het belangrijkste is om de fles goed vast te houden. Het is hierbij belangrijk om de fles vast te pakken bij de onderkant van de fles, zodat je de temperatuur van de wijn niet beïnvloedt.

Vervolgens houdt je het glas onder een hoek van 45 graden schuin. Schenk de wijn rustig in het glas en zorg ervoor dat je niet teveel inschenkt. Vul het glas ongeveer voor de helft tot twee derde. Zo kan de wijn nog ademen en komt de smaak beter tot zijn recht.

Het serveren van de wijn

Nu de wijn in het glas zit, is het tijd om deze te serveren. Het is belangrijk om het glas aan de steel vast te houden, zodat de temperatuur van de wijn niet beïnvloedt wordt door de warmte van je handen. Daarnaast is het belangrijk om het glas vast te houden bij het breedste punt van het glas, zodat je de wijn goed kunt ruiken.

Als je de wijn serveert, is het belangrijk om dit op een rustige en nette manier te doen. Zet het glas op een vlakke ondergrond en draai het glas niet rond terwijl je het neerzet. Dit kan ervoor zorgen dat de wijn uit het glas spat, wat zonde zou zijn van de heerlijke wijn.

Wijn schenken voor een groep

Als je wijn gaat schenken voor een groep, zijn er nog een aantal extra dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om voldoende glazen klaar te zetten. Zorg ervoor dat je voor elke persoon een schoon glas hebt, zodat de smaken niet vermengd raken.

Daarnaast is het handig om een serveerplank of dienblad bij de hand te hebben. Zo kun je de fles wijn en de glazen op een nette manier serveren. Zet de fles wijn op het dienblad en schenk de wijn één voor één in de glazen. Zo voorkom je dat er wijn gemorst wordt op tafel of op de kleding van je gasten.

Het bewaren van wijn

Als je wijn over hebt na het inschenken, is het belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om de fles terug te zetten zonder de kurk erop te doen. Hierdoor kan er zuurstof bij de wijn komen, waardoor de smaak achteruit kan gaan.

Als je de wijn wilt bewaren, kun je deze het beste bewaren op een koele en donkere plek. Zet de fles wijn bijvoorbeeld in een wijnkoelkast of in een donkere kelder. Zo blijft de smaak van de wijn optimaal en kun je later nog genieten van een heerlijk glas wijn.

Conclusie

Het inschenken van wijn lijkt misschien eenvoudig, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Door de juiste wijn te kiezen, de fles op de juiste manier te openen en de wijn rustig in te schenken, creëer je een optimale wijnervaring. Door de tips in deze blog te volgen, kun je voortaan genieten van een heerlijk glas wijn, zonder je zorgen te hoeven maken over het inschenken en serveren ervan.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.