Waarom kun je wijn het beste in het donker bewaren

Het bewaren van wijn is een delicate zaak. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de kwaliteit en smaak van de wijn. Eén van deze factoren is licht. Wijn wordt het beste bewaard in het donker en in deze blog gaan we uitleggen waarom.

Licht kan wijn beschadigen

Licht kan wijn beschadigen op twee manieren: door de warmte die het creëert en door de uv-straling. Beide kunnen leiden tot oxidatie van de wijn, wat resulteert in een afname van de smaak en kwaliteit.

Warmte kan de smaak van wijn veranderen

Wijn wordt geproduceerd door de fermentatie van druiven. Dit proces is gevoelig voor temperatuurschommelingen en als wijn te warm wordt bewaard, kan de smaak van de wijn veranderen. In extreme gevallen kan dit leiden tot een ‘gekookte’ smaak die de wijn ondrinkbaar maakt.

UV-straling kan de smaak van wijn aantasten

UV-straling kan wijn beschadigen door het creëren van vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen de smaak van de wijn aantasten en de kleur van de wijn veranderen. Als wijn wordt blootgesteld aan te veel licht, kan het ook een onaangename geur krijgen die vergelijkbaar is met die van een kurk.

Wijnflessen zijn niet UV-bestendig

Wijnflessen zijn niet ontworpen om uv-straling tegen te houden. De meeste wijnflessen zijn gemaakt van donker glas, dat de wijn enigszins beschermt tegen licht. Echter, donker glas is niet genoeg om uv-straling tegen te houden. Hierdoor kan zelfs een fles wijn die in een donkere kast wordt bewaard, beschadigd raken door licht dat door de kieren van de kast dringt.

Opslagruimtes van wijnhuizen zijn vaak donker

Wijnhuizen bewaren hun wijnen vaak in kelders die donker zijn. Deze kelders bieden de perfecte omgeving voor het bewaren van wijn. Ze zijn koel en vochtig en beschermen de wijn tegen licht en temperatuurschommelingen. De kelders zijn ook vaak goed geventileerd, waardoor de luchtvochtigheid op peil blijft en de kurken niet uitdrogen.

Conclusie

Het bewaren van wijn in het donker is de beste manier om de smaak en kwaliteit van de wijn te behouden. Licht kan wijn beschadigen door het creëren van warmte en uv-straling. Dit kan leiden tot oxidatie van de wijn, wat resulteert in een afname van de smaak en kwaliteit. Wijnflessen zijn niet ontworpen om uv-straling tegen te houden, dus zelfs een fles wijn die in een donkere kast wordt bewaard, kan worden beschadigd door licht dat door de kieren van de kast dringt. Wijnhuizen bewaren hun wijnen vaak in kelders die donker zijn, wat de perfecte omgeving biedt

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.